Wprowadź do diety awokado, bo warto!

Wprowadź do diety awokado, bo warto!
Wprowadź do diety awokado, bo warto!

Awokado zostaje wykorzystane na wiele sposobów. Miąższ owocu od niepamiętnych czasów służył jako afrodyzjak, z kolei liście oraz korę wykorzystywano w przypadku zmagania się z gorączką oraz wieloma innymi schorzeniami. Owoce to z kolei doskonały smak oraz wiele witamin i składników odżywczych.

Dlaczego w diecie nie może zabraknąć awokado?

Awokado słynie ze swojej kaloryczności, gdyż w jego miąższu występują duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kiedy spożywa się je, uczucie sytości pozostaje na dłużej, a w tym samym czasie metabolizm znacznie przyspiesza. Czyli osoby spożywające awokado chudną.

Awokado sprawia, że ludzki mózg zostaje dotleniony, koncentracja nie stanowi dłużej problemu, a procesy myślowe przebiegają szybciej oraz sprawniej. Jeśli więc pragniesz zapobiegać chorobie Alzhaimera bądź opóźnij jej skutki, wprowadź owoc na stałe do swojej diety.

Jest to owoc wspierający przyswajanie składników odżywczych, przede wszystkim beta-karotenu. Dodatkowo, sprawia, że nieaktywne witaminy A zmieniają się w jej czynną postać. Odpowiada on również za usuwanie niepożądanych związków oraz toksyn z organizmu oraz usuwa wolne rodniki.

Dzięki awokado poziom złego cholesterolu pomniejsza się. Konieczne jest jednak sięganie po owoc każdego dnia, aby zauważyć zdecydowaną poprawę stanu zdrowia.

Prezentowany owoc wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, co przekłada się również za zapobieganie udarowi mózgu.

Awokado posiada związki, które zmieniają się w kwas foliowy. Mowa o folianach. W momencie znalezienia się w jelicie cienkim zmieniają swoją postać w kwas foliowy, który zajmuje się procesami metabolicznymi, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek oraz dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Awokado sprawia, że czujemy się szczęśliwi, gdyż powoduje produkcję serotoniny oraz noradrenaliny. Serotonina odpowiada za uspokojenie oraz umożliwia dobre przesypianie nocy, z kolei noradrenalina sprawia, że człowiek jest aktywny w trakcie dnia, a także ma większe pokłady energii.

Dzięki awokado istnieje znacznie mniejsze prawdopodobieństwo na zmaganie się z rakiem jamy ustnej. Jest to powiązane z obecnością związków fitochemicznych, które zabijają komórki przedrakowe, a w tym samym czasie pozostawiają w spokoju komórki zdrowe.