Wiosenna dieta, czyli co jeść, by zgubić zimowe kilogramy

Wiosenna dieta, czyli co jeść, by zgubić zimowe kilogramy
Wiosenna dieta, czyli co jeść, by zgubić zimowe kilogramy

Wiosna to czas, kiedy każdy z nas pragnie dobrze wyglądać i świetnie czuć się we własnym ciele. Aby zrzucić zbędne kilogramy, nie wystarczy zacząć magicznej diety, gdyż ona nie istnieje. Najskuteczniejszym sposobem na schudnięcie jest usunięcie z jadłospisu cukrów, czyli nie wolno podjadać czekoladek, ciast i batoników. Słone przekąski również przyczyniają się do tycia.

Jak stworzyć zdrową i dobrą dietę redukcyjną?

Bardzo trudno jest opisać odpowiednią dietę pozwalającą na redukcję zbędnych kilogramów, gdyż spożywane posiłki powinny być uwarunkowane stylem życia, wzrostem i wagą. To właśnie na podstawie tych informacji można określić liczbę kalorii, które należy spożywać w celu redukcji wagi. Przede wszystkim trzeba zacząć od stworzenia jadłospisu. Każdego dnia trzeba spożywać 5 zdrowych, pełnowartościowych posiłków, które są źródłem witamin oraz minerałów. Firma cateringowa doskonale nadaje się do przygotowania menu, gdyż dietetyk pozyskuje wymagane informacje, a następnie przygotowuje propozycje posiłków dopasowanych do kluczowych parametrów i oczekiwań.
Wbrew pozorom w diecie redukcyjnej nie może zabraknąć tłuszczów, ale muszą to być zdrowe tłuszcze, gdyż zapewniają organizmowi energię potrzebną do treningów oraz pracy umysłowej. Szczególnie ważne znaczenie w diecie odgrywa błonnik. Firma cateringowa serwuje posiłki bogate w płatki ryżowe i zbożowe, płatki orkiszowe, jęczmienne i żytnie. Wymienione produkty pszenne są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim zapewniają uczucie sytości na dłużej i nie tuczą.

Jak przygotować dietę dla osoby, która się odchudza?

Dieta osoby pragnącej zrzucić zbędne kilogramy zawiera sporo mięsa, czyli białka. Firma cateringowa w przygotowywanych posiłkach używa przede wszystkim chudego mięsa z kurczaka, indyka i wołowiny. Serwowane są tłuste ryby stanowiące cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, jajka oraz twaróg.

Szczególnie ważne jest spożywanie warzyw przyspieszających metabolizm, gdyż zawierają witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Spożywanie warzyw przyczynia się do poprawy kondycji skóry i warunkuje nasze samopoczucie. Wśród szczególnie istotnych warzyw należy wymienić marchewkę, brokuły, brukselkę, szparagi, kapustę, kalafior, zielony groszek i botwinkę.

Owoce są zdrowe, ale nie należy ich spożywać w nadmiarze, szczególnie kiedy zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Firma cateringowa zachęca do jedzenia truskawek, malin, jagód, żurawiny i wiśni – wymienione owoce są nie tylko zdrowe, ale również mało kaloryczne.