Wiosenna dieta, czyli co jeść, by zgubić zimowe kilogramy
Wiosna to czas, kiedy każdy z nas pragnie dobrze wyglądać i świetnie czuć się we własnym ciele. Aby zrzucić zbędne kilogramy, nie wystarczy zacząć magicznej diety, gdyż ona nie istnieje. Najskuteczniejszym sposobem na schudnięcie jest usunięcie z jadłospisu cukrów, czyli nie wolno podjadać czekoladek, ciast i batoników. Słone przekąski również przyczyniają się do tycia.
Jak stworzyć zdrową i dobrą dietę redukcyjną?
Bardzo trudno jest opisać odpowiednią dietę pozwalającą na redukcję zbędnych kilogramów, gdyż spożywane posiłki powinny być uwarunkowane stylem życia, wzrostem i wagą. To właśnie na podstawie tych informacji można określić liczbę kalorii, które należy spożywać w celu redukcji wagi. Przede wszystkim trzeba zacząć od stworzenia jadłospisu. Każdego dnia trzeba spożywać 5 zdrowych, pełnowartościowych posiłków, które są źródłem witamin oraz minerałów. Firma cateringowa doskonale nadaje się do przygotowania menu, gdyż dietetyk pozyskuje wymagane informacje, a następnie przygotowuje propozycje posiłków dopasowanych do kluczowych parametrów i oczekiwań.
Wbrew pozorom w diecie redukcyjnej nie może zabraknąć tłuszczów, ale muszą to być zdrowe tłuszcze, gdyż zapewniają organizmowi energię potrzebną do treningów oraz pracy umysłowej. Szczególnie ważne znaczenie w diecie odgrywa błonnik. Firma cateringowa serwuje posiłki bogate w płatki ryżowe i zbożowe, płatki orkiszowe, jęczmienne i żytnie. Wymienione produkty pszenne są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim zapewniają uczucie sytości na dłużej i nie tuczą.
Jak przygotować dietę dla osoby, która się odchudza?
Dieta osoby pragnącej zrzucić zbędne kilogramy zawiera sporo mięsa, czyli białka. Firma cateringowa w przygotowywanych posiłkach używa przede wszystkim chudego mięsa z kurczaka, indyka i wołowiny. Serwowane są tłuste ryby stanowiące cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, jajka oraz twaróg.
Szczególnie ważne jest spożywanie warzyw przyspieszających metabolizm, gdyż zawierają witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Spożywanie warzyw przyczynia się do poprawy kondycji skóry i warunkuje nasze samopoczucie. Wśród szczególnie istotnych warzyw należy wymienić marchewkę, brokuły, brukselkę, szparagi, kapustę, kalafior, zielony groszek i botwinkę.
Owoce są zdrowe, ale nie należy ich spożywać w nadmiarze, szczególnie kiedy zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Firma cateringowa zachęca do jedzenia truskawek, malin, jagód, żurawiny i wiśni – wymienione owoce są nie tylko zdrowe, ale również mało kaloryczne.