biuletyny
Danacol - informacje o produkcie

Czym jest Danacol®?
Na czym polega działanie Danacolu®?
Dla kogo przeznaczony jest Danacol®?
Jaką ilość Danacolu® należy spożywać?
Czy spożywanie większej ilości steroli roślinnych, niż zalecane przynosi dodatkowe efekty?
Jak długo można spożywać Danacol®?
Czy redukcja stężenia cholesterolu jest taka sama u każdego?
Jakie są wartości odżywcze Danacolu®?
Jakie są przewagi spożywania Danacolu® w porównaniu do spożywania margaryny wzbogacanej w sterole roślinne?
Czy Danacol jest produkowany z jakichkolwiek materiałów uzyskiwanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO)?
Jakie porady żywieniowe są konieczne w czasie spożywania produktów wzbogaconych w sterole roślinne?
Czym jest Danacol®?
Danacol®, który został opracowany przez dział badań naukowych firmy Danone, jest niskotłuszczowym produktem mlecznym zawierającym sterole roślinne oraz tradycyjne bakterie jogurtowe (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus). Jedna butelka Danacolu® do picia zawiera 1,6 g(1) steroli roślinnych.

Na czym polega działanie Danacolu®?
Danacol® zawiera estryfikowane sterole roślinne, które obniżają ilość cholesterolu wchłanianego w jelicie cienkim. Niewchłonięty cholesterol jest wydalany z organizmu.

Dla kogo przeznaczony jest Danacol®?
Danacol® jest przeznaczony dla osób z hipercholesterolemią jako składnik zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia. Sterole roślinne wywierają działanie addycyjne w stosunku do diety i farmakoterapii (np. statynami), jednak nie mogą zastąpić stosowania przepisanych leków obniżających stężenie cholesterolu. W każdym przypadku konieczne jest oznaczanie u pacjentów stężenia cholesterolu. Wymagają oni również konsultacji i obserwacji lekarskiej. Nie zaleca się stosowania produktów obniżających stężenie cholesterolu przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią i dzieci. Te grupy osób cechują się szczególnymi potrzebami żywieniowymi.

Jaką ilość Danacolu® należy spożywać?
Zawartość estryfikowanych steroli roślinnych w 1 butelce Danacolu® przeznaczonego do picia (100 g)(2) wynosi 1,6 g. Spożywanie tej ilości Danacolu® na dobę zapewnia dobową dawkę fitosteroli na poziomie 1,6 g, czyli taką dawkę, która wywiera skuteczne działanie obniżające stężenie cholesterolu. Udowodniono, że korzystny efekt obniżenia poziomu cholesterolu we krwi występuje w przypadku spożywania 1,5 - 2,4 g steroli roślinnych dziennie. Nie stwierdza się wzmocnionej skuteczności, gdy dawkę steroli roślinnych zwiększa się powyżej 3 g/dobę.
Danone zaleca spożywanie 1 butelki Danacolu® na dobę.

Czy spożywanie większej ilości steroli roślinnych, niż zalecane przynosi dodatkowe efekty?
Udowodniono, że korzystny efekt obniżenia poziomu cholesterolu we krwi występuje w przypadku spożywania 1,5 - 2,4 g steroli roślinnych dziennie. Jeden napój jogurtowy(1) Danacol® zawiera 1,6 g steroli roślinnych. Począwszy od dawki 3g na dobę obserwowano plateau krzywej skuteczności działania produktu. Zwiększenie ilości spożywanych fitosteroli nie wiąże się z dodatkową redukcją stężenia cholesterolu LDL(3).

Jak długo można spożywać Danacol®?
Danacol® można spożywać w okresie utrzymywania się hipercholesterolemii. Dlatego w okresie włączenia go do codziennej diety należy poddawać się regularnym kontrolom stężenia cholesterolu zlecanym przez lekarza ogólnego. W jednym z badań klinicznych wykazano ponadto, że wartość "niekorzystnego" cholesterolu LDL powraca do wartości wyjściowych w ciągu 3-6 tygodni od zaprzestania spożywania steroli roślinnych(4-6).

Czy redukcja stężenia cholesterolu jest taka sama u każdego?
Nie, wielkość redukcji stężenia cholesterolu niekoniecznie jest taka sama u różnych osób. Liczne badania naukowe wykazały, że sterole roślinne są skuteczne w różnych populacjach (dzieci, dorosłych, osób stosujących lek obniżający stężenie cholesterolu i nie). Jak wskazują badania oceniające różne produkty nabiałowe, zakres obniżenia stężenia cholesterolu LDL wynosi od 7% do 10%, w czasie od 2 do 3 tygodni stosowania (7, 8).

Jakie są wartości odżywcze Danacolu®?

  Danacol biały
Wartość odżywcza produktu w 1 porcji (butelka 100g) % GDA* w porcji
Wartość energetyczna 44 kcal / 184 kJ 2
Białko 3,3 g 7
Węglowodany 4,8 g 2
w tym cukry 4,6 g 5
Tłuszcz 1,1 g ≤2
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g <1
Błonnik 0,7 g 3
Sód 0,05 2

  Danacol truskawka
Wartość odżywcza produktu w 1 porcji (butelka 100g) % GDA* w porcji
Wartość energetyczna 44 kcal / 186 kJ 2
Białko 3,3 g 7
Węglowodany 4,9 g 2
w tym cukry 4,7 g 5
Tłuszcz 1,1 g ≤2
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 1
Błonnik 0,7 g 3
Sód 0,05 2

  Danacol brzoskwinia
Wartość odżywcza produktu w 1 porcji (butelka 100g) % GDA* w porcji
Wartość energetyczna 44 kcal / 186 kJ 2
Białko 3,3 g 7
Węglowodany 4,9 g 2
w tym cukry 4,7 g 5
Tłuszcz 1,1 g ≤2
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 1
Błonnik 0,7 g 3
Sód 0,05 g 2

*GDA - Wskazane Dzienne Spożycie dla osoby dorosłej, określone na poziomie 2000 kcal / dzień. GDA może się różnić w zależności od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej oraz innych czynników. Więcej informacji na www.danone.pl

Jakie są przewagi spożywania Danacolu® w porównaniu do spożywania margaryny wzbogacanej w sterole roślinne?
  • Danacol®, w porównaniu do margaryn, cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu. Zasadniczo nawet niskotłuszczowe margaryny zawierają około 35 g lipidów ogółem, w tym 8,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast Danacol® zawiera jedynie 1,1 g lipidów, w tym 0,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego produkty jogurtowe stanowią korzystniejszy sposób spożywania steroli roślinnych dla pacjentów, którzy powinni unikać nadmiaru tłuszczu w diecie.
  • Badania naukowe wykazały, że picie 1 butelki Danacolu dziennie skutecznie obniża poziom cholesterolu(2). Spożywając jedną butelkę tego produktu dziennie pacjent ma pewność, że dostarcza odpowiednią ilość steroli roślinnych, potrzebnych do skutecznego obniżenia poziomu cholesterolu. Stosowanie margaryn wzbogaconych w sterole roślinne nie pozwala na tak dokładne dawkowanie i nie daje gwarancji spożywania niezbędnej ilości tego składnika
Czy Danacol jest produkowany z jakichkolwiek materiałów uzyskiwanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO)?
Nie. Firma Danone zobowiązała się do niewykorzystywania GMO w wytwarzanych przez nią produktach.

Jakie porady żywieniowe są konieczne w czasie spożywania produktów wzbogaconych w sterole roślinne?
Ponieważ działanie fitosteroli może spowodować zmniejszenie wchłaniania jelitowego niektórych składników pokarmowych rozpuszczalnych w lipidach z grupy karotenoidów (głównie β-karotenu) i tokoferoli (witamina E), zaleca się zwiększenie spożywania owoców i warzyw zawierających karotenoidy przez pacjentów regularnie spożywających Danacol®. Aby uzyskać maksymalne korzyści ze spożywania Danacolu®, zaleca się również ograniczenie zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i pokarmów o wysokiej zawartość cholesterolu w diecie, a zamiast nich preferowanie artykułów żywnościowych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe. W praktyce pacjentom może zostać zalecone spożywanie właściwych ilości produktów roślinnych naturalnie bogatych w β-karoten, aby uzyskać zalecany poziom dziennego spożycia wynoszący 2100 µg/dobę. Do pokarmów stanowiących źródło witaminy E należą oleje, takie jak olej palmowy, słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany i oliwa z oliwek, a także niektóre orzechy, nasiona i jagody.

danone powrót do strony głównej
esculap.pl