danone powrót do strony głównej

biuletyny
Activia - badania naukowe
Activia® to probiotyczny produkt mleczny, który naturalnie pomaga zwiększać komfort trawienny. Activia® poza bakteriami mlekowymi zawiera specjalnie wyselekcjonowany probiotyczny szczep ActiRegularis® - Bifidobacterium lactis DN-173 010 obecny w ilości 107cfu/ml.

17 badań klinicznych dowiodło, że Activia® z Bifidobacterium lactis DN-173 010 pomaga zwiększać komfort trawienny przez:

- redukcję uczucia wzdęcia14

Badanie przeprowadzone na grupie 360 osób w wieku od 18 do 65 roku życia, przez okres 2 tygodni, wykazało korzystny wpływ Activii® na poprawę komfortu trawiennego14.



Spożywanie 2 kubków Activii®; dziennie przez 2 tygodnie znacząco poprawiło komfort trawienny poprzez:

  • istotnie wyższy odsetek osób odczuwających komfort trawienny w stosunku do grupy osób nie spożywających Activii®,
  • istotny spadek w odczuwaniu wzdęć w porównaniu do grupy osób nie spożywających Activii®.
- skracanie czasu pasażu jelitowego9

Badanie przeprowadzone z udziałem 200 osób w wieku od 50 do 70 lat. Badani zostali podzieleni na dwie grupy:




M - 100 osób, u których całkowity czas pasażu przez przewód pokarmowy wynosił od 40 do 50 godzin
S - 100 osób, u których całkowity czas pasażu przez przewód pokarmowy wynosił więcej niż 50 godzin
W obu grupach były osoby spożywające 1 lub 2 kubki Activii® dziennie, przez 2 tygodnie.

u osób z grupy M zaobserwowano skrócenie czasu pasażu przez przewód pokarmowy o:
  • 20,5% przy spożywaniu jednego kubka Activii® (125 g) dziennie
  • 42,4% przy spożywaniu dwóch kubków Activii® (250 g) dziennie
u osób z grupy S zaobserwowano skrócenie czasu pasażu przez przewód pokarmowy o:
  • 27,7% przy spożywaniu jednego kubka Activii® (125 g) dziennie
  • 38,1% przy spożywaniu dwóch kubków Activii® (250 g) dziennie
Więcej informacji na temat badań naukowych Activii® znajduje się na stronie www.studies.danone.com.

Piśmiennictwo:
  1. Rochet V, L Rigottier-Gois, A Ledaire, C Andrieux, M Sutren, S Rabot, A Mogenet, J-L Bresson, S Cools, C Picard, N Goupil-Feuillerat and J Doré.
    Survival of Bifidobacterium animalis DN-173 010 in the faecal microbiota after administration in lyophilised form or in fermented product - a randomised study in healthy adults.
    Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology, 2008;14: 128-136.
  2. He T, M G Priebe, Y Zhong, C Huang, HJM Harmsen, GC Raangs, JM Antoine, GW Welling and RJ Vonk.
    Effect of yogurt and bifidobacteria supplementation on the colonic microbiota in lactose-intolerant subjects.
    Journal of Applied Microbiology, 2007; 104(2):595-604.
  3. Collado M.C., Y. Moreno, J.M. Cobo, J.A. Mateos, M. Hernandez.
    Molecular detection of Bifidobacterium animalis DN-173 010 in human feces during fermented milk administration.
    Food Research International, 2006; 39: 530-535.
  4. Duez H, Pelletier C, Cools S, Aissi E, Cayuela C, Gavini F, Bouquelet S, Neut C and Mengaud J.
    A colony-immunoblotting method for quatitative detection of a Bifidobacterium animalis probiotic strain in human faeces.
    Journal of Applied Microbiology, 2000; 88:1019-27.
  5. Pochart P, Marteau P, Bouhnik Y, Goderet I, Bourlioux P, Rambaud JC.
    Survival of Bifidobacteria ingested via fermented milk during their passage through the human small intestine: an in vivo study using intestinal perfusion.
    American Journal of Clinical Nutrition, 1992; 55:78-80.
  6. Berrada N, Lemeland JF, Laroche G, Thouvenot P, Piaia M.
    Bifidobacterium from fermented milks: Survival during gastric transit.
    Journal of Dairy Science, 1991; 74:409-413.
  7. Agrawal A., Houghton L.A., Morris J., Reilly B.,D., Guyonnet D., Goupil-Feuillerat N., Schlumberger A., Jakob S. & Whorwell P.J.
    Clinical trial: the effects of a fermented milk product containing Bifidobacterium lactis DN-173-010 on abdominal distension and gastrointestinal transit in irritable bowel syndrome with constipation.
    Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 2009; 29(1): 104-114.
  8. Nishida S., Ishikawa Y., Iino H.
    Effect of Bifidobacterium lactis DN-173 010 on the Intestinal Transit Time, the Condition of Defecation and Intestinal Microflora: A randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Cross-over Study among Healthy Japanese Women.
    Pharmacometrics 2008;74 (5/6) : 99-106.
  9. Méance S, Cayuela C, Raimondi A, Turchet P, Lucas C and Antoine JM.
    Recent advances in the use of functional foods: effects of the commercial fermented milk with Bifidobacterium animalis strain DN-173 010 and yoghurt strains on gut transit time in the elderly.
    Microbial Ecology in Health and Disease 2003; 15: 15-22.
  10. Marteau P, Cuillerier E, Méance S, Gerhardt MF, Myara A, Bouvier M, Bouley C, Tondu F, Bommelaer G, Grimaud JC.
    Bifidobacterium animalis strain DN-173 010 shortens the colonic transit time in healthy women : a double blind, randomized, controlled study.
    Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 2002; 16: 587-593.
  11. Méance S, Cayuela C, Turchet P, Raimondi A, Lucas C and Antoine JM.
    A fermented milk with a Bifidobacterium probiotic strain DN-173 010 shortened oro-fecal gut transit time in elderly.
    Microbial Ecology in Health and Disease. 2001; 13: 217-222.
  12. Bouvier M, Méance S, Bouley C, Berta JL and Grimaud JC.
    Effect of consumption of a milk fermented by the probiotic strain Bifidobacterium animalis DN-173 010 on colonic transit time in healthy humans.
    Bioscience Microflora. 2001; 20 (2): 43-48.
  13. Guyonnet D., Schlumberger A., Mhamdi L., Jakob S., Chassany O.
    Fermented milk containing Bifidobacterium lactis DN-173 010 improves gastrointestinal well-being and digestive symptoms in women reporting minor digestive symptoms: a randomised, double-blind, parallel, controlled study.
    British Journal of Nutrition, 2009 Jul 22:1-9 [Epub ahead of print].
  14. Guyonnet D., Woodcock A., Stefani B., Trevisan C. and Hall C.
    Fermented milk containing Bifidobacterium lactis DN-173 010 improved self-reported digestive comfort amongst a general population of adults. A randomized, open-label, controlled, pilot study.
    Journal of Digestive Diseases, 2009; 10: 61-70.
  15. Agrawal A., Houghton L.A., Morris J., Reilly B.,D., Guyonnet D., Goupil-Feuillerat N., Schlumberger A., Jakob S. & Whorwell P.J.
    Clinical trial: the effects of a fermented milk product containing Bifidobacterium lactis DN-173-010 on abdominal distension and gastrointestinal transit in irritable bowel syndrome with constipation.
    Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 2009; 29(1): 104-114.
  16. Guyonnet D, O. Chassany, P. Ducrotte, C. Picard, M. Mouret, C.H. Mercier and C. Matuchansky.
    Effect of a fermented milk containing Bifidobacterium animalis DN-173 010 on the health-related quality of life and symptoms in irritable bowel symdrome adults in primary care. A multicentre, randomised, double-blind, controlled trial.
    Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 2007; 26 (3): 475-486.
  17. Yang Y., He M., Hu G., Wei J., Pages P., Yang X., Bourdu-Naturel S.
    Effect of a fermented milk containing Bifidobacterium animalis DN-173 010 on Chinese constipated women.
    World Journal of Gastroenterology, 2008; 14(40): 6237-6243.
danone
esculap.pl