Najbardziej zaskakujące teorie pacjentów na temat probiotyków Ewa Zacharewicz Redaktor Naczelna


Wszystkie jogurty i kefiry zawierają probiotyki
Fałsz. Wszystkie jogurty i kefiry to fermentowane produkty mleczne, które zawierają bakterie fermentacji mlekowej. Jogurty zawierają zwykle bakterie jogurtowe, czyli Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, a kefiry tzw. grzybki kefirowe, czyli połączenie bakterii mlekowych i drożdży. Bakterie i grzybki kefirowe są dodawane do mleka, wskutek czego zachodzi proces fermentacji. Jednak nie wszystkie jogurty czy kefiry są probiotykami, ponieważ produkty probiotyczne, oprócz zwyczajnych bakterii fermentacji mlekowej, zawierają dodatkowo bakterie probiotyczne. To specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii o udowodnionym naukowo korzystnym działaniu na organizm człowieka. Dobrze, aby badania naukowe potwierdziły nie tylko działanie samych bakterii probiotycznych, lecz także działanie produktu, w którym są zawarte. Ponadto bakterie znajdujące się w składzie produktu powinny być żywe, w liczbie odpowiedniej do wywarcia pozytywnego wpływu na zdrowie. Na etykiecie produktu probiotycznego powinna być umieszczona informacja, jaki szczep probiotyczny zawiera, ponieważ wpływ danego produktu jest ściśle związany z konkretnym szczepem bakteryjnym. Nie jest więc prawdą, że wszystkie jogurty i kefiry zawierają probiotyki.

Najlepsze są probiotyki w tabletkach
Fałsz. Skuteczność probiotyku nie zależy od formy ich podania, tylko od innych czynników. Bakterie probiotyczne zawarte w fermentowanych produktach mlecznych mogą wywierać korzystny wpływ na zdrowie człowieka, podobnie jak te zawarte w tabletkach. Tym bardziej, że ich naturalnym środowiskiem bytowania jest mleko. W fermentowanych produktach mlecznych mogą więc pozostać żywe i aktywne przez długi czas. Należy zwrócić uwagę na zawarty w produkcie szczep probiotyczny oraz na przeprowadzone badania naukowe. Nie jest prawdą, że skuteczne są tylko probiotyki w tabletkach.


Nie powinienem przyjmować probiotyków, bo jestem zdrowy
Fałsz. Wszystko zależy od tego, z jakim probiotykiem mamy do czynienia. Probiotyczne produkty spożywcze, będące żywnością funkcjonalną, czyli dostarczającą dodatkowych korzyści zdrowotnych przekraczających „zwykłą” wartość odżywczą, to cenny składnik codziennej diety. Nie trzeba, a wręcz nie należy czekać z ich spożywaniem na pojawienie się problemów ze zdrowiem.

We wszystkich kiszonkach są probiotyki
Fałsz. Fermentacja jako sposób na biologiczne utrwalenie żywności, przedłużenie jej trwałości znana jest człowiekowi od tysięcy lat. Spożywanie fermentowanych produktów, w tym kiszonek (ogórków czy kapusty), jest korzystne dla zdrowia. Jednakże nie można nazwać ich produktami probiotycznym, ponieważ fermentacja przebiega w nich spontanicznie i można jedynie przypuszczać, że pośród innych bakterii kwaszących znajdą się również bakterie należące do potencjalnie probiotycznych. Za każdym razem skład mikrobiologiczny takiego produktu może być inny. Brak jest konkretnych danych dotyczących obecnych w kiszonkach szczepów, ich właściwości i liczby. Nie można zatem uznać kiszonek za produkty probiotyczne.

Probiotyki i prebiotyki są tym samym
Fałsz. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, których spożywanie w odpowiedniej ilości przynosi określone korzyści dla zdrowia człowieka. Prebiotyki tworzą natomiast pożywkę dla bakterii. To składniki żywności, które nie ulegają trawieniu i w formie niezmienionej docierają do światła jelita. Połączenie probiotyku i prebiotyku nosi nazwę synbiotyku.

Produkty „bio” to synonim produktów probiotycznych
Fałsz. Przedrostkiem bio- powinno określać się tylko produkty pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Konsumenci niestety często wprowadzani są w błąd przez producentów i, kupując produkty zawierające w nazwie bio-, spodziewają się po nich prozdrowotnych, a niekiedy też probiotycznych właściwości. Wielu producentów z tego właśnie powodu nadużywa owego przedrostka. Produkty probiotyczne mogą być „bio”, ale nie muszą.

Probiotyki to przecież bakterie, a wszystkie bakterie są szkodliwe
Fałsz. Owszem, probiotyki są to przeważnie bakterie, jednakże spożywane w odpowiedniej ilości przynoszą korzyści dla zdrowia. To pożyteczne drobnoustroje, które mogą na przykład wpływać na przyspieszenie pasażu jelitowego czy też pomagać w naturalny sposób wzmacniać mechanizmy obronne człowieka. Stosowanie probiotyków zalecane jest również w trakcie i po antybiotykoterapii w celu odbudowania naturalnej flory jelitowej. Nie wszystkie bakterie są szkodliwe. A probiotyki są tego najlepszym dowodem.

Spożywając probiotyki regularnie, dostarczamy ich za dużo do organizmu i może nastąpić efekt odwrotny do zamierzonego
Fałsz. Probiotyki są to bakterie, które spożywane w odpowiedniej ilości, wykazują korzystny wpływ na organizm człowieka. Aby ich działanie przynosiło zamierzone efekty, powinny być spożywane regularnie. Po zakończeniu „swojej pracy” zostają bowiem wydalone z organizmu i nie zasiedlają go na stałe.

Organizm człowieka sam wytwarza L. casei
Fałsz. Organizm człowieka nie wytwarza bakterii L. casei Danone ani żadnej innej. Szczep ten występuje wyłącznie w Actimelu® firmy Danone i został wyselekcjonowany ze względu na swoje właściwości probiotyczne.

Activia® jest przeznaczona tylko dla kobiet
Fałsz. Activia® przeznaczona jest dla wszystkich osób mających problem z zaburzoną pracą jelit. Activia®, która zawiera specjalnie wyselekcjonowany szczep bakterii probiotycznych ActiRegularis, w naturalny sposób wpływa na przyspieszenie pasażu jelitowego. Problemy z perystaltyką jelit nie dotyczą jedynie kobiet. W głównej mierze mogą być wynikiem nieprawidłowej diety czy też niezdrowego stylu życia.


Activia® działa przeczyszczająco
Fałsz. Activia® to produkt probiotyczny, który zawiera szczep bakterii ActiRegularis. Dowiedziono naukowo, że produkt ten wywiera korzystny wpływ na przyspieszenie pasażu jelitowego, ale nie wywołuje biegunek. Działanie Activii® nie ma nic wspólnego z działaniem leków przeczyszczających.

Actimel® działa tylko na dzieci
Fałsz. Actimel® pomaga naturalnie wzmacniać odporność niezależnie od wieku osoby go spożywającej. Badania dotyczące tego produktu objęły osoby z różnych grup wiekowych: dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży. Actimel® jest odpowiedni dla całej rodziny.

Actimel® jest lekiem i powinien być sprzedawany w aptece
Fałsz. Actimel® nie jest lekiem tylko produktem spożywczym zaliczanym do tzw. żywności funkcjonalnej. To fermentowany napój mleczny dodatkowo wzbogacony szczepem bakterii probiotycznych L. casei DEFENSIS. Actimel® jest produktem żywnościowym przeznaczonym do codziennego spożywania, który powinien być składnikiem zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Z tego względu nie może być sprzedawany w aptekach.